Dec 7, 2012

Jalan-jalan di Kuching


Assalammualaikum..;)

lame kan aku dah bermonolog blog.hee..ntaha..kadang2 bukak website blogger ni..dah login..pastu camtu je takde teringin nk klik New Post.aahh..malas sungguh aku ni sejak dok sini..haha.lgpun takde apa nk cerita sgt..tapi baru2 ni kami sekeluarga berjalan ke Kuching.yep.suamiku sedaya-upaya mecari sumber yg boleh supaya Kuching dapat kami lawati..hee..baekkan suamiku..(mestila baik.bluweekk)..kami ikut sebab Ibu & Ayah mertuaku ade perjumpaan bekas tentera di Kuching..hehehe..ape lagi.bagaikan disorongkan bantal..kalo tak kerna itu tidakla kami dapat ke Kuching..Flight yg kami naiki adalah flight Mas setelah diselidiki antara Mas & Air Asia. Flight Mas lebih banyak kelebihannya; ada makan, seorang dewasa (20kg), seorang kanak (10kg),adya pramugari cantek..ahakss..okla nak cerita masa kt Kuching.

Hari pertama sampai: lepak2 kt homestay..pastu g WaterFront Kuching..kat sini malam2 org suka wat persembahan..nyanyian tepi jalan tu..ade tu siap dh masuk Vokal..ahakss..makan2 kt sini pun ok.act dari sinila kalo kite nak ke Kedai Kek Lapis Dayang Salhah kite boleh naik sampan 50sen..tapi orang kata kek lapis ni dah kurang..cuba kek lapis basah pulak..bersebelahan je dgn kek lapis Dayang Salhah..lepas makan2 kami lepak2 je kt WaterFront tu..jalan sepanjang tu..hee



Hari Kedua:Pasar Serikin; waa..panas gile Kuching ni..pkl 6.00 pagi mcm dah pkl 9.00 pagi..gile r..sebab tu org kata kalo nk g Serikin keluar awal2..tp kitorg..ahakss..tdo terlebih2..bgn lewat..nk tnggu sorang2 siap jd ler lambat..ahakss..mmg panas..disyorkan kalo nk g kuar awal2 ye..kitorg surrender sampai tgh jalan sbb laki aku kata panas ni budak2 dah rimas..haha..tp aku kalo aku nk je berjalan lg..hee..tp Alhamdulillah Zafran n Dhia mudah dibawa kemana-mana..tapikan org cakap barang2 kt Serikin dah mahal dah baik beli kt WaterFront je..murah sikit..org cakapla..
Kemudian..petang tu kami plan nk g Pasar Satok..nak cari ikan terubuk masin..tapi ke ke Wisma Satok kerna sungguh kelaparan..gilerr laporrr..semua org muka cam nk makan org sbb terlalu laporr..hehe..lepas makan2,borak2 semua,lepas abis tnggu mak ayah borak2 dgn kawan2 diorg..ape lagi shopping lagi la kt WaterFront pulaks..ahakss..macam2 ada kt situ..nk bwak balik buah tgn utk kwn/family..jadi kami lupekan dulu ikan terubuk dan kek lapis



Hari Ketiga:Mak & Ayah ke perjumpaan bekas tentera..kami ke Kg Budaya Sarawak!!seronok tengok persembahan diorg..kalo nk tgk jam 11.00 pg & 4 ptg ye..pastu jalan2 la kt dalam tu tengok rumah org Sarawak cmne..tinggi2 rumah diorg..erkss..camnela diorg hidup dalam tu..dewasa-RM60,kanak2-RM30..kalo ade student card dapatla half price..;)..pastu abis amik mak ayah pergila kami ke kedai kek lapis Dayang Salhah..makan kt situ pun sedap jugak..bertambah sapa yg makan mee kolok tu..hehe..seb baik sedaaaappp...pastu beli terubuk masin..then naik sampan lg ke WaterFront..jalan2 lg menghabiskan duit..hehehe..


Hari Keempat:bersedia untuk pulang!!!

Begitulah kisahnye kami di Kuching..kami rasa Kuching  tak banyak tempat menarik. Antara satu tempat dan tempat yang lain boleh dikatakan jauh jugala..seb baikla ada GPS.berguna juga kepada kami sekeluarga.kalo ntah kemanala kami sesat.Thanks to Our GPS!!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting