Apr 25, 2011

Antaranya...


Antara tugas saya di ofis adalah membackup email orang yang dah tak keje di sini lagi..tapi masih ingin membaca email mereka.Iya.salah satu cara adalah masukkan email mereka ke dalam email lain..contohnya Gmail.Buat satu akaun untuk mereka,kemudian import..Tetapi kali ni masalahnya..staf mmg dah tak nak pakai email tu..walaupun saya buat akaun Gmail, tetapi Gmail tak bole recognize email tu dari server..Aduss..pecah kpala saya dibuatnya..Takut orang tertunggu-tunggu email dia nanti..Tapi alhamdulillah berjaya diatasi atas maklumat yang berguna dari pakcik Google..kt Google semua ada...macam-macam ada..taip jela apa-apa pun..pasti keluar.haha..tapi kata kunci kenela sesuai dan bertepatan ye..=).So cara saya atasi masalah email tu..saya download kan email staf tu ke outlook di pc saya..kemudian buat sedikit setting di outlook untuk import ke gmail macam ni:-

To set up your Outlook Express client to work with Gmail:
  1. Enable IMAP in Gmail. Don't forget to click Save Changes when you're done.
  2. Open Outlook Express.
  3. Click the Tools menu, and select Accounts...
  4. Click Add, and then click Mail...
  5. Enter your name in the 'Display name' field, and click Next.
  6. Enter your full email address (username@gmail.com) in the 'Email address' field, and click Next. If you are a Google Apps user, enter your full address in the format 'username@your_domain.com.'
  7. For 'My incoming mail server is a ______ server', please select IMAP in the drop-down menu.
  8. Enter 'imap.gmail.com' in the 'Incoming mail (POP3, IMAP or HTTP) server' field. Enter 'smtp.gmail.com' in the 'Outgoing mail (SMTP) server' field.
  9. Click Next.
  10. Enter your full email address (including '@gmail.com' or '@your_domain.com') in the 'Account name' field. Enter your password in the 'Password' field, and click Next.


  1. Click Finish.
  2. Highlight imap.gmail.com under Account, and click Properties.
  3. Click the Advanced tab.
  4. Under Outgoing Mail (SMTP), check the box next to 'This server requires a secure connection (SSL).'
  5. Enter '465' in the 'Outgoing mail (SMTP)' field.
  6. Under Incoming mail (IMAP), check the box next to 'This server requires a secure connection (SSL)'. The port will change to '993'.
Click the Servers tab, and check the box next to 'My server requires authentication.'
  1. Click OK.
  2. Check our recommended client settings, and adjust your client's settings as needed.
Info ni semua saya copy paste dari http://goo.gl/t41aS
so..Email berjaya didownload ke Outlook dan diimport ke Gmail!yey!
sorry for broken grammar..ahaa

2 comments:

HEMY on April 25, 2011 at 4:46 PM said...

oo..ni emel utk reference akan datang la ni...huhuhu..

zurainah on April 26, 2011 at 8:09 AM said...

yeszaa..pndai pun ko..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting