Mar 8, 2011

Paprik Ayam & Selamat Hari Wanita Sedunia..


Salam,

Selamat Hari Wanita kepada semua wanita, kepada yg pon jgn nk perasan ek..hehe..so td aku pun sms laki aku kt arini Hari Wanita..so sy nk cuti masak..hahaha..wakakakak..laki aku reply;OK!abg belanja..hehe..yes!yes! ape la agaknye abg nk belanja arini ye..hehe..oh semlm first time aku wat paprik ayam..hehe..first time wat tu..simple je msak je..yg penting rencahnye ade.ni resepinye :

Bahan-bahan :-
 Ayam separuh dipotong kecil2
3 ulas bwang merah ditumbuk
3 ulas bwang putih ditumbuk
5 biji cili padi ditumbuk - aku xletak sbb xnk bg pedas utk zafran makan sekali
2 batang serai dititik
sos cili
sos tomato- aku xletak sbb xde sos tomato kt umah..ekekeke
kicap manis
sos tiram - aku xletak sbb xbeli lg..ekekeke lg
daun limau purut
sedikit air
minyak msak utk menggoreng
sayur-sayuran cthnye jagung muda, carrot, kacang panjang ke dipotong2 ye
kiub ayam adabi

ok, sekarang mari kite lihat cara memasaknye, ni cara aku, lain org lain caranye :-
1) Mula-mula, ayam yg sudah dibersih & dipotong di goreng dgn minyak tp jgnla sampai garing
2) Agak2 ayam dh masak, masukkan sos cili, kicap manis, gaul2 rata
3) Lpas tu, dh gaul rata, masukkan sayur2 yg dipotong td,
4) Oh, aku tambah satu kiub ayam adabi..so xletak garam..
5) Lepas tu gaul2 lagi smpai rata smpai sume bahan masak..kalo nk tambah air ckit pun xpe
6) Lepas tu, letakla daun limau & serai yg dititik td..dan gaul2 rata lagi sampaila naik bau
7) Bile anda yakin dh masak..bolelah hidangkan n snap pic wat kenang2an mcm ni :-


Paprik Ayam ~husband pun kate sodap..ekekeke.^_^


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting