Mar 7, 2011

7 cara berkesan buat suami ringan tulang


Pasangan suami isteri yang baru mendirikan rumah tngaa pastikan mengambil masa utuk menyesuaikan diri antara satu satu ma lain. Meskipun bercinta dalam tempoh yang lama 5 hingga 10 tahun sesali pun namun bukan mudah bila masing-masing mula bersatu di bawah satu bumbung.

7 CARA BERKESAN  

1. Pastikan suami tidak terlalu penat.
Suami adalah ketua keluarga. Dia punya tanggungjawab besar untuk menyara keluarga
terutama jika si isteri tidak berkerja. Dari awal pagi hingga petang bahkan samapi mlam
suami mungkin menghabiskan harinya dengan berkerja.Jadi jika anda ingin meminta bantuannya
melakukan kerja rumah anda harus pastikan diri tidak dalam keadaan penat. Janganlah meminta
suami menyidai kain sebaik saja dia baru pulang kerja.klau itu yang anda lakukan bererti seseorg
isteri yang tidak peka dan kurang menhargai peranan suami sebagai mencari nafkah.

2 Berikan alasan yang Logik
Lelaki adalah manusia yang mementingkan akal fikiran yang logik. Oleh itu ketepikan emosi
(marah/menarik muka/merajuk/sedih dan sebagainya)( ketika meminta bantuan darinya.
Bertahu suami alasan2 logik kenapa anda perlukan bantuan dalam menyelesaikan kerja-kerja umah tanga.
3. Tawarkan suami melakukan tugas berat.
Tugas itu meliputi mencuci kereta membersihkan bilik air memotong rumput memperbaiki barang rosak dan perkerjaan2 lain yang memerlukan  tenaga extra. Selain itu tugas yang memerlukan kepakaran lelaki juga dapat dialihkan kepada mereka seperti membersih peti ais. Terangkan klau anda yang membuatnya anda mungkn tersalah langkah kerana lelaki umumnya lehib paham tentang elektrik dan barang elektronik.

4. Sentuh perasaannya
suami anda pasti mencinta anda dan ingin anda bahagia. Cuba merayu suami dengan menyentuh perasaannya. Tapi caranya bukan dengan mengatakan ' KLAU ABANG SAYANG SAYA ABANG MESTI TOLONG SAYA BUAT KERJA DAPUR ATAU PUN  DENGAN MENYINDIR ' ABANG SEBELUM SAYA BISING BAIK ABANG TOLONG SAYA.
Seharusnya anda perlu memastikan suami paham kenapa anda memerlukan bantuan darinya. Misalnya setelah seharian anda membersihkan seluruh rumah dan memasak di hujung minggu katakan bahawa anda sedikit penat untuk membereskan meja makan setelah makan malam. Kalau caranya tepat dan menyentuh hatinya yang peka anda akan dapt membuat suami terus saja menawarkan diri membantu anda kerna dia mencinta anda.

5. Rayu dengan hadiah
cara in kadang-kadang berjaya.Hadiah yang boleh anda tawarkan misalnya memasak masakan kesukaanya, melakukan sesuatu yang selama ini anda hindari tapi sebenarnya diinginkan suami melakukan hobi bersama-sama.
6. Ucapakn terima kasih
Ucapkan terima kasih jika suami mahu membantu anda. biasanya motivasi akan membuat suami anda cukup berhaga kerana dapat meringgankan beban isteeri tercinta.Selain ucapan terima kasih berikan juga pujian setiap kali suami selesai membantu anda. Dua kalimah ini wajid diucapkan agar dia lebih senang membantu anda di kemudian hari.

7. Masa yang sesuai.
meminta suami membantu urusan rumahtanga juga memerlukan masa yang tepat. Paling baik adalah ketika suami sedang bersantai dan moodnya elok. Misalnya ketika sedang menonton televisyen makan bersama tau pun sebelum tidur.Buatlah komitmen dalam hati untuk tidak memulakan pertengkaran dan tidak terpancing dengan emosi. Hindari juga diri mengomel membentak menyindir dan sebagainya kerna ini akan membuat suami makin keras kepala dan langsung engggan membantu..

SEKIAN UNTUK TATAPAN BERSAMA DAN SELAMAT MENCUBA (INFO)

Dipetik daripada : FORUM CARI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting