Feb 2, 2011

Proses Permohonan Pinjaman Perumahan


Nngantuk seh..student xde plak arini aku nk lyan..ekekeke..staf pulok ade yg cuti..huhu..oh.pg td kami dh submit borang pinjaman perumahan di Bahagian Pinjaman Perumahan Putrajaya. Hopefully la sumenye berjalan lancar.Oh untuk maklumat, proses utk pinjaman perumahan camni rupenye..bile Pemaju bg kite Borang Pinjaman Perumahan, kita kene sediakan :-

 - salinan ic,
 - salinan slip gj yg disahkan (skrg on9..so xyah susah2 pk..print shj..tekan aje mouse dihujung jari anda ekekek & select printer..=P),
 - salinan surat nikah (sekiranya wat join loan)
 - salinan surat pengesahan jawatan.
 - wang pos (yg ni pemaju kami yg sediakan)

Lepas dh isi borang sume, g ke Pendaftar mntk pengesahan untuk sume dokumen yg Pemaju bg, mntk surat Pendaftar watkan surat iringan (kalo xmntk pun, die akn watkan sbb tu prosedurnye) ,pastu dlm sehari ke dua hari dh leh amik dh dr Pendaftar sekiranye xde masalah, sbb ade sumber mengatakan Pendaftar tgk slip gj jgak..kalo lepas potong pinjaman perumahan sekurang2nya kene ade RM600 baki di slip gj, Kalo Perbendaharaan pulak sekurang2nya RM200 baki.lebih kurang gitula yg kami dgr. Lepas dpt pengesahan di Pendaftar, terus submit ke Bahagian Pinjaman Perumahan di Putrajaya, terus pergi ke Kaunter Pusat, tekan butang D untuk ke Kaunter Proses (tunggu giliran la yek..hehe).Proses siap sehari bekerja, tp td sy pegi before CNY, so tnggula Selasa t..bile dh dpt balik borang tu barula submit ke Pemaju..begitula ceritanye...xsabor tnggu Selasa ni n nk submit ke Pemaju..settle sudah..pastu tnggula proses pembinaan siap..=)..maybe Jun 2012..huh?2012..cam xcaya pulokss dh nk masuk 2012..makin tua dh aku..hukhukhukhuk..

p/s:oh ade lg la..lepas dpt surat kelulusan dr Perbendaharaan, kite akan dpt  3 surat - utk peguam, Ketua Jabatan dan untuk kite sendiri, pastu Peguam settlekan dokumen2 yg perlu.then kite akan tandatangani surat persetujuan. 

2 comments:

huda yg baek ;p said...

wahhh..dah nak bli umah ke? nati jgn lupe ajk i tgk umah baru ye..kekeke

PaRtOfMemOiRs on February 11, 2011 at 4:34 PM said...

hehe..InsyaAllah..jemputla dtg t..hehe..tp jauh ckitla da..da..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting