Dec 14, 2009

Breastfeeding..


hmm..camne nk ckp ek..luahan hati neh..cheewahh..xdela..aku sentiasa think positif nk BF ank aku..tp tula ari2 aku pump kt ofis..kt umah..tp result agk mengecewekan..kekdg emosi pun memainkan peranan penting gakkan..mcm bln lpas..2 bln aku smpan fridge..korang tau bape oz aku dpt..4 oz for 2 months..ari2 aku perah dptla 1 oz..huhu..tp kengkwan kt ofis ni kt jgn putus asa..teruskan usaha..aku pump jgak ari2..still 1 oz ke aku yg xsabar?haha..xpela..aku sabar.. aku nk tgk perkembangan next2 month nye camne..mcm2 petua gak aku makan & minum..aku sgt bersyukur kerana mendpt husband yg very supportive..aku selalu ckp 'bang, dpt 1 oz jela arini' tp die reply 'wow..banyk jg tu'..huhu..but aku stil jeles dgn ofismate2 aku yg berjaya memerah susu mereka dgn banyaknye..wow..cayalah!!..hehe..

kekdg trpk jgak salah aku ke tak BF zafran terus lepas die lahir??tp camne aku nak BF..die kene tahan wad..xpela nak..setiap ibu mempunyai susu yg ckup utk anknye..aku pgg ayat tu..bile aku bc forum..blog org..ms preknen nape kite trlalu sibuk2 pk psal brang2 baby yg xckup..tp kite tak trpk ke apa yg kite nk bg baby mkn bile die kuar t..btl gak apa yg die ckp tu..oleh itu, aku sarankan kpd kwan2 aku yg preknen tu..silala niat dr awal utk BF anak anda.. sbb ape?sbb BF sungguh berkhasiat dan kalo rajin.korang bcla kt cni : http://www.diyaluna.com..banyk info psal BF..nyesal aku ms pantang aku xwat stok..xcube perah..sgt2la cetek ilmu psal BF ms tu..bile dah tgk2 info dr mem especially mama kholiq..terbukak minda aku luas2 ttg BF ni..

xpela..camne pun..akan ku usahakan terus niatku ini.Moga2 niat baikku ini akan dimakbulkan Allah satu hari nanti..Aminn..

2 comments:

Maslina Zolkepli on December 18, 2009 at 12:55 AM said...

ina, tak sempat nak cakap panjang masa ko tanye camane nak bykkan susu tu.. aku pun takde lah byk sgt susu ni.. tapi aku tgk selagi baby menyusu sentiasa ada je.. lagi satu aku tak keja, tak sama dgn ibu bekerja. aku pam susu time ada kelas or aku nak kuar lama je.. itu pun bukannya hari2.. korg kene pam hari2 berbotol2.. kene ada rutin pam susu, cooler bag, ice pack bla bla bla jauh lg mencabar dr aku.. hehehe... sori tak membantu sangat. aku ada la jugak taktik2 utk bagi byk susu, eat a lot, eat what u like. haha! hasilnye badan aku mmg kembang la skarang ni... tapi yg eloknye susu cukup utk anak... hehehehehee... anak aku taknah minum fm lagi sejak kuar spital masa umur dia 4 hari. btw aku guna breastpump avent. so far ok. boleh nganga tgk tv tetengok botol dah penuh.. aku mmg target nak bf umar sampai dia at least 2 tahun. n lepas 2 tahun tu, selagi dia nak or selagi dia tak dpt adik la.. hahaha!

zurainah said...

thanx mas for d info..aku pun pkai brestpump avent..tiap kali perah plg bnyk pun 1 oz..xpela..usaha tangga kejayaan..mkn pun dah mcm2 aku cube..xpela..demi ank.bdan kembang pun xpe..yg pntg ank sihat.dpt minum susu ibu..kan sonok bile tgk anak hisap susu badan dr kite sendiri.hehe..aku pun target smpai 2 thn ank aku bf..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting