Oct 6, 2009

Pengalaman Bersalin..


Huhuhu..walaupun dah basi cite ni aku ttp nk share pengalaman aku waktu bersalin.bolela share2 dgn kengkawan yg bakal bergelar ibu ni..hehe..bak kata pepatah 'sharing is caring'..hehe..kla episod bermula pada 4 ogos 2009..sepatutnye time tu aku checkup kt klinik rawatn mesra tu..disebabkan due dah terlebih 2 ari..maka trpaksa la jgak aku follow up dgn dr rahaya sbb die kt mnggu seblmnye kalo awk xbersalin lg t sy nk cek bukaan tu..huwahuwahuwa..aku doa2 dlm ati biarla cek kt hospital trus xmo cek kt cni..skali btl daa..trun tanda masa aku kt klinik rawatn mesra tu..nasib baik blm sampai turn aku lg..ms aku g toilet tetiba air keluar mencurah2 mcm hujan shrett...shrett..banyk xterkata..xtaula nk kata ape..aku trus pnggl shafiz bgtau..bile die tau tu trus die tarik tgn aku g hospital..dgn selumbernye aku dgn suar basahnye jln dpan org kt klinik tu..nasib baikla pkai suar itam time tu..dlm kete shafiz xabis2 berzikir & ade mcm menggelabah ckit.hehe..aku siap ckp dgn shafiz lg 'abg jgn menggelabah sy xrs ape lg pun'..ngehngeh..smpai hospital je daftar trus masuk dlm trus nurse cek ape yg patut(xmo bgtau cek ape..huwahuwa)..baringla aku disitu sementra tnggu trun untk ditmptkan wad yg mane..mmg aku xrs sakit ape2 pun lg tp air ketuban sntiasa kuar..bnyk pulak tu..

ok..pas dpt tmpt wad aku trus tuka uniform..hehe..rupe2nye blm msnye lg aku bersalin..dr kt pintu rahim aku xbukak lg..kene la tahan wad..and kes aku kene tahan wad sbb leaking..huhu..ptg tu melepak akula kt wad tu dgn kengkwan yg lain..sedih rsnye sorang2 lg2 time ptg..bile nmpk muke husband and mak aku je hepinyee aku xtrkata..hehe

5 Ogos 2009 - 2.30 pg tu aku dah mula rs sakit ckit2 lama makin kerap ckit..ulang2 balik..pkl 4.30 makin kerap..aku xtahan aku jumpe nurse tu aku xckp 'kak sy dah rs sakit ni'..pastu nurse tu ckp 'awk nk cek bukaan?'..aku ckp bolela..nurse tu pun cek dah 4 cm..adoi..lamenye nk tnggu..pg tu makin kerap aku sakit..aku siap jln2 lg round wad tu..bile sakit yg teramat sgt aku berenti..aku ulang2 bnyk kali..nurse2 kt situ tgk je..diorg dah pham agknye..hehe..dlm kul 11 pg aku pun ditolak ke labour room..bile aku smpai labour room..nurse pun pggl husband aku..mmg sakit yg amat sgt ketika itu..hanya Tuhan je yg tau camne sakit tu..sakit tu berulang2..mcm2 doa shafiz bc kt tepi aku...siap suh kenang2 kisah lame lg..hehe..kalo nk tau smpai kul 5 aku bertahan sakit tu..

act bnyk kali aku teran..tp maybe aku xpandai baby xkuar2 lg..last2 nurse 2 org ni ckp kt aku dik akak bg tempoh dr kul 5 smpai 5.30 kalo x akak vacuum..whahaha..xmo aku..aku trus berusaha..ckit lg dik nurse tu menjerit..haa..dah nmpk kepala tu..seposen.!!dua posen.!!.lima pose!!..lawak btl akk nurse tu..hehe..pastu die ckp kt husband aku awk nk tgk x?rugi xtgk ni..shafiz pun tgkla bwah..lpas die tgk trus die ckp cpat yang lg ckit je yang..dgn semanagatnye bb kami trus kuar.lpas bb kuar dr perut aku je trus nurse letak bb atas dada aku.tp bb kami xnangis..baik btl budak ni..trus cpt2 nurse tu tnye baby boy ke girl..aku pun ckp dgn lemahnye boy..lpas nurse bwak bb aku kuar..aku trus ckp dgn akk nurse satu lg tu 'tima kasih kak sambut baby sy'..hehe..pastu kene jahit pulakk..huhu..xtaula nk kt sakit ke x..ntahla..sbb time die jahit tu nurse td bwak balik baby aku ltak atas dada aku lpas dibersihkan..nurse tu ckp kt aku..tgkla ibu sume kaki tgn sy ckup..hehe..bgus btl layanan nurse hospital serdang..alhamdulillah..aku berpuas ati dgn layann mesra mereka..

alhamdulillah sume dah selamat....tp baby aku kene tahan wad selama semnggu utk bg antibiotik utk elak jangkitan kuman sbb die xnangis time kuar.itu adalah prosedur dr kt..camne pun bersyukur sgt2 kehadrat Ilahi..

Muhammad Shahir Zafran Bin Shafiz
nila baby kami ms hari kedua dilahirkan..die kene tahan kt NICU..ksian die..sedih aku bile setiap kali jenguk die kt wad..:(..

p/s: utk bakal2 ibu..perbanyakkn hafal doa mana yang patut(insyaAllah dipermudahkan semua),sntiasa hormat suami, ibu bapa, mntk maaf pd suami, ibu bapa, jgn lupe satu lg..bnykkan berjln..wakakaka..

2 comments:

Sarah Aliaa on October 8, 2009 at 2:09 PM said...

ok insaf jap bc entry ini :p

mcm snng je ko bersalin. hehe

SItI ZuRaINaH SaLaMaT on October 8, 2009 at 2:21 PM said...

kejap je ke sarah?hehe..alhamdulillah senang aku nk bersalinkn ank aku ni..baek je ank aku ni..hehe..aku doakan ko pun mudah bersalin t..Amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Part Of Memoirs Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting